وال پست گزینه جداناپذیر در فرایند مقاومسازی در ساختمانسازی است که استحکام و ایمنی چند برابری را به همراه دارد. وال پست در فرایند ساختمان سازی به منظور پیشگیری از بروز آسیبهای وارده از زلزله و مشکلات ناشی از آن، بسیار مهم و موثر است. اما نصب و اجرای آن کاملا به نظر طراح و کارشناس ساختمان وابسته است. با این وجود بهتر است ادامه مقاله را دنبال کنید تا با موارد مهمی در رابطه با آن آشنا شوید.
پیشنهاد ویژه : جهت مشاوره رایگان حضوری یا تلفنی همین امروز تماس بگیرید: 99 50 80 26-021
وال پست چیست؟
برای ساختمان سازیهایی که با کلاف ساخته میشوند، برای محافظت از ساختمان و مقاوم شدن در برابر عوامل طبیعی مانند زلزله و حتی باد به کار برده میشوند. اغلب درگیر کردن اسکلت ساختمان با دیوار سبب حفظ چند برابری تعادل دیوار میشود که موجب مقاومت در برابر سایر نیروها خواهد شد. این موضوع باعث میشود تا ديوار به صورت يكپارچه در مقابل نيروهای وارد شده عمل کند.
ساختار وال پست به شکل غیر سازهای است که ضرورت نصب آن به صلاحدید طراح و مهندس ساختمان بستگی دارد. در واقع عملکرد این ساختار غیر سازهای طوری است که سبب انتقال نیروی وارد شده از دیوار به اسکلت و فریم اصلی ساختمان میشود و در واقع نیروی وارد شده به ساختمان پخش میشود. در نتیجه برای ساکنین کمتر احساس خواهد شد و به ساختمان نيز آسيب كمتری وارد میشود.
وال پست چه ویژگیهای منحصر به فردی دارد؟
جنسی که برای این مصالح ساختمانی به کار میرود اغلب فلزی يا بتنی است. نوع فلزی آن به شکلهای نبشی، پروفیل نبشی، قوطی و ناودانی است که بسته به کاربرد ممکن است متفاوت انتخاب شود. آنها را در فواصل با طولهای مختلف قرار میدهند و هدف از اعمال آنها در ساختمان یکپارچگی عمل دیوار در برابر عوامل مخربی مانند زلزله است. وال پست به صورت ستونی عمودی یا تیر افقی اعمال میشود که محل قرار گرفتن آن به دیوار است و انتهای آن به فریم متصل میشود.
انواع وال پست شامل چه مواردی است؟
همانطور که اشاره شد، وال پست به شکل تیرک افقی و ستون عمودی قرار میگیرد. هدف از آنها درگیری دیوار با اسکلت ساختمان برای استحکام بیشتر و مقاومتر شدن آن است.
- وال پست عمودی: ستونی عمودی است که باید برای دیوارهایی با طول بیشتر از 5 متر به کار برده شود و به طور دقیق در مواردی که طول دیوار 40 برابر بیشتر از ضخامت دیوار باشد، باید نوع عمودی به کار برده شود.
- وال پست افقی: از این نوع اغلب برای اتصال نوع عمودی یا فریم ساختمان به یکدیگر استفاده میکنند که برای دیوار با ارتفاع بیشتر از 3 متر و نیم یا 30 برابر بودن عرض نسبت به ضخامت، لازم است که اجرا شود.
با توجه به اینکه نوعِ سازه، ممکن است با مصالح مختلفی ساخته شود، وال پست میتواند شامل انواع نصب مختلفی باشد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
اجرای وال پست در اسکلت فلزی
برای اینکه این ابزار مقاوم کننده ساختمان روی اسکلت فلزی به کار برده شود، نیاز به جوشکاری برای نصب تیرچههای افقی و ستونهای عمودی خواهد بود. در این نوع اجرای سادهای وجود دارد که بعد از آن اعمال سایر مصالح ساختمانی انجام میشود.
اجرای وال پست در اسکلت بتنی
برای این منظور در مرحله اول باید قسمت قرار گرفتن آن مشخص شود و در پی آن ورقهای فلزی برای اتصال وال پست روی سقف و کف سازه نصب شوند. نکته مهمی که برای این مورد باید در نظر داشت به فاصله آن با دیوار مربوط میشود که بهتر است هیچ فضای خالی در آن وجود نداشته باشد.
حتی برای پرکردن دیوار، در ازای هر دو ردیف یک بست لازم است و باید دو دیوار مجزا را با آن به یکدیگر وصل کرد. در انتهای کار دیوار نیز لازم است چهار عدد میلگرد به ورقهایی که در سقف و کف جوش داده شد، وصل کرد. این کار را به وسیله سیم میتوانند انجام دهند. بعد از انجام این موارد قالببندی دیوار انجام میشود و بتن ریزی به پایان میرسد. در انتها بعد از باز کردن قالبها، وال پست بین دیوار قرار دارد که به مقاومت و یکپارچگی آن افزوده است.
اجرای وال پست در بلوک
والپستهای فلزی که برای بلوکهای سبک به کار برده میشوند نیاز به نصب دقیق ورقههای اتصال در سقف و کف را دارند. در واقع باید به دقت محل نصب آنها مشخص شود. سپس وال پستها به سقف و کف متصل میشوند که در یک سمت آنها بلوک قرار خواهد گرفت.
اجرای وال پست به شکلهای دیگر
برای مهار کردن فشارهای ناشی بر دیوار، وال پست ممکن است به شکلهای دیگری نیز اجرا شود که اغلب کمتر از سایر سه مورد دیگر کاربرد دارد. با انکر بولت و نبشی کشی، اجرای تسمه دور ستون، متصل کردن دیوار به ستون با میلگرد، مهار دیوار با عبور میلگرد از شیار قالبها، اعمال میلگرد در کف و مهار دیوار، نصب میلگرد در دیوارهای مجاور از دیگر موارد اجرای وال پست هستند.
مطلب پیشنهادی : شلف دیواری و موارد استفاده از آن در دکوراسیون داخلی
نکات مهم در رابطه با نصب وال پست
اجرا و نصب وال پست به عنوان مقاوم کننده دیوار و سازه کاملا به نظر معمار و طراح ساختمان بستگی دارد. حتی اجرای صحیح آن نیز باید زیر نظر کارشناس باشد تا نتیجه درستی از آن دریافت شود. گاهی ممکن است به دلیل کاهش هزینهها تغییراتی در اجرای آن اعمال شود که از مقاومت آن بکاهد.
در برخی از موارد ممکن است میلگردها نیز حذف شوند و به جای آنها از نبشی استفاده شود که این موضوع میتواند سبب افت کارایی وال پست و کاهش مقاومت دیوار شود. علاوه بر این موضوع، در صورتی که تیرکهای افقی و ستونهای عمودی پشت سر هم قرار نگرفته باشند، دیوار فقط از یک طرف مقاوم خواهد شد.
باید به این نکته توجه داشت که وال پست به منظور منتقل کردن نیروی وارد شده از دیوار به فریم ساختمان و در نتیجه کاهش فشار آن اعمال میشود و نحوه نصب و اجرای آن اگر به درستی و تنظیم نشده انجام شود، میتواند هیچ نتیجهای را به همراه نداشته باشد.
نکات پایانی
وال پست در سازههای شهری ایران هنوز جایگاه مناسبی پیدا نکرده است اما در برخی از سازهها به کار رفته است. گاهی این روش مقاوم کننده ساختمان، به درستی اعمال نمیشود و نقاط ضعف متعددی را به همراه دارد. بهتر است برای اجرای مناسب آن از مشاورین و مهندسین در این زمینه مشورت دریافت کرد تا از هزینه اضافی برای ساخت نادرست و خطرات احتمالی ناشی از نصب غلط، پیشگیری شود.